Artikel: Beweging en de Bates-methode van Natuurlijk Beter Zien

Schrijf je in en ontvang zo nu en dan gratis een nieuw artikel

Over Jacqueline Reijnen

Aan de bril

Toen ik (Jacqueline Reijnen) een jaar of 8 was kreeg ik mijn eerste bril. Voor die tijd best een moderne. Ik was een van de weinigen in de klas met een bril en het gaf meteen een soort ‘nerd’ stempel, dat merkte ik wel. Een bril was, en is ook nu nog, voor altijd. Je zet ‘m ’s ochtends op en als je naar bed gaat zet je ‘m weer af. Dat was een vaststaand gegeven: Eenmaal een bril, altijd een bril. Ik accepteerde dat vanaf die tijd een bril dus ook bij mij hoorde. Ik was verziend (‘plus’ glazen) verklaard. Af en toe ging ik naar de oogarts om te meten en dan kwamen er nieuwe glazen.
Ik had heel vaak hoofdpijn en het dragen van mijn bril heeft dat nooit verminderd. Achteraf gezien ben ik ervan overtuigd dat de bril een oorzaak is geweest van mijn hoofdpijn. Of beter gezegd, de hoofdpijn in stand heeft gehouden.

jacqueline-petersEerste verandering

Na de middelbare school ben ik neuropsychologie gaan studeren in Nijmegen. In mijn studietijd ben ik mijn bril bewuster gaan gebruiken. Met studeren en in de collegezaal had ik ‘m op maar ik zette mijn bril ook wel eens af. In die tijd hoorde je wel zeggen dat je je ogen ‘verwent’ met een bril, alsof ze dan minder hoeven te doen. Inmiddels weet ik dat je ze juist onder spanning zet door het dragen van een bril.

In 1988 ben ik afgestudeerd en in die tijd was er geen droog brood te verdienen met mijn opleiding. Mijn tijd vulde ik met een extra stageperiode en een tijdelijk baantje als onderzoeksassistent. Na een omscholing ben ik naar het bedrijfsleven overgestapt. Er volgde een periode van werken in de secretariële en ondersteunende hoek binnen bedrijven en organisaties. Ik was eigenlijk niet zo bezig met mijn ogen. Ik was er gewend aan geraakt mijn bril alleen te gebruiken om dichtbij scherp te zien. Op mijn werk had ik mijn bril altijd op. Vaak zette ik ‘m af zodra ik naar huis ging.

Chronisch vermoeid ….. toch weer fulltime met bril

Toen ik in 2002 moeder werd ben ik gestopt met werken en heb mij volledig op het moederschap gericht. In 2005 kwam ons tweede kind. Uit die tijd weet ik nog dat ik mijn bril ook thuis de hele dag droeg. Het waren jaren met structureel onderbroken nachten en de vermoeidheid had toegeslagen.

Steeds afhankelijker

Begin 2012 kreeg ik veel meer hoofdpijn, bijna continu. Steeds vaker moest ik afspraken afzeggen. Ik had het gevoel dat het van mijn ogen afkwam. En dacht: ‘O jee, ik heb weer sterkere glazen nodig’. Een bezoekje aan de opticien bevestigde dit vermoeden. Ik heb nooit een hekel gehad aan een bril dragen; het hoorde immers bij mij. Maar ik kreeg heel erg moeite met de afhankelijkheid. Een aantal jaren daarvoor was ik een kennis tegengekomen die ineens zonder bril was. Zij bleek een cursus te hebben gevolgd over de Bates-methode. Toen heb ik onthouden: ‘Misschien is dat ooit iets voor mij’.

Kennismaking met de Bates-methode en Tom Quackenbush

Ik vond de cursus en schreef mij in. Eerlijk gezegd met een behoorlijke dosis scepsis en een houding van ‘baat het niet dan schaadt het niet’. De ochtend dat de eerste avondles zou zijn had ik telefonisch contact met mijn leraar, Tom Quackenbush*. Hij gaf als advies om mijn bril zoveel mogelijk af te zetten. Ik dacht: ‘Dat wordt lekker, ik heb nu al zoveel hoofdpijn, dat wordt alleen maar erger. Maar goed, we zullen zien, laat ik het een kans geven. Ik doe het.’ Toen ik die middag zonder bril op straat liep voelde ik me naakt, alsof ik mezelf niet langer verschool. Dat was een vreemde gewaarwording.

Die avond en tijdens de volgende lessen heb ik geleerd wat goede zie-gewoontes zijn en kreeg ik heel veel informatie. Recht tegen mijn verwachting in was ik binnen twee dagen na die eerste avondles van mijn hoofdpijn af en sindsdien gaat het heel goed. Ik heb nog wel eens hoofdpijn maar veel minder dan ik al die jaren ervoor steeds heb gehad. Dit alleen al is voor mij zo’n enorme winst geweest.

Kinderen met brilletjes

Nadat ik zelf de cursus had gedaan zag ik op de school van mijn kinderen regelmatig kinderen op school verschijnen met een brilletje op hun neus. Dat ging mij aan het hart en toen besloot ik dat ik les wilde geven in de Bates-methode aan kinderen. Mijn leraar gaf eenmaal per jaar een train-de-trainer opleiding. Ik had geluk: de laatste plek die nog over was, was voor mij.

Hierna ben ik mij verder gaan verdiepen in de Bates-methode en varianten daarvan. Ik heb de cursus omgebouwd naar een cursus voor kinderen en ben de eerste kinderen met ouder, en ook volwassenen les gaan geven.

Mijn eigen zicht

De achteruitgang in mijn zicht van de voorafgaande jaren is niet alleen gestopt maar ook omgebogen in vooruitgang. Ik ben me veel bewuster geworden van hoe ik m’n ogen gebruik en hoe ze aanvoelen Ook heb ik ervaren hoe emotionele gebeurtenissen, zelfs van het ene moment op het andere, mijn zicht kunnen doen verslechteren. Dat was behoorlijk confronterend. Zo blijken mijn ogen ook een soort ‘gevoelige plek’ te zijn. Maar ook dat past precies in het plaatje van de bevindingen van dr. Bates. Ik was alleen geneigd te denken: ‘Nou, ik geloof niet dat dat bij mij zo werkt’. Wel dus …

En die bril?

Ik gebruik mijn bril alleen nog als ik ‘m echt nodig heb om iets te kunnen lezen. Mijn bril heeft gereduceerde glazen, dat wil zeggen dat ik er niet volledig scherp mee zie. Hiermee geef ik mijn ogen ruimte voor verbetering. Ik zit nog steeds in een proces, ik blijf streven naar een verbetering van mijn zicht.

Wens

Mijn missie is om te voorkomen dat kinderen brilletjes gaan dragen. Voor mensen die al een bril of lenzen hebben wens ik dat ze bewust worden dat het ook anders kan. Ik zou haast zeggen: dat je van je zicht kunt genieten zonder hulpmiddelen. Je zicht is zoveel meer dan alleen je ogen.


Wil je meer weten over deze methode en hoe ik jou hiermee kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Neem contact op

 

* Thomas Quackenbush is een internationaal veel geprezen Bates-leraar. Hij geeft sinds 1983 les in de Bates-methode.

Zie Je Wel - Natuurlijk Beter Zien